• Home
  • Blog
  • Energiebesparing: Toepassing van frequentieregelingen op pompen
Energiebesparing:  Toepassing van frequentieregelingen op pompen
Geplaatst op 15 september 2023

Energiebesparing: Toepassing van frequentieregelingen op pompen

Onze vorige blog (lees hier) ging over energiebesparing op coatinginstallaties, door hergebruik van rookgassen van moffelovens. In dit blog artikel gaan we verder in op het onderwerp energiebesparing en wel door toepassing van frequentieregelaars op bestaande (of nieuwe) pompen van voorbehandelingsinstallaties.

Voorbehandelingsinstallaties zijn veelal voorzien van sproeipompen welke de reinigingsvloeistoffen uit de diverse vloeistofbaden zuigen en middels sproeiregisters op het te reinigen product spuiten. De sproeipompen zijn voorzien van een elektromotor welke qua vermogen is geselecteerd op het maximaal aantal kubieke meter vloeistof welke per uur getransporteerd moet worden.

In de praktijk is de maximale pompcapaciteit lang niet altijd benodigd en kan veelal volstaan worden met een mindere pompopbrengst per uur. Door de elektromotor aan te sturen middels een frequentieregelaar wordt het toerental en het koppel van deze pompmotoren variabel gemaakt en hoeft de elektromotor minder hard te werken waarmee direct kan worden bespaard op elektriciteit, tot in tientallen procenten.

Afhankelijk van het aantal draaiuren van de pompmotor, het vermogen van de pompmotor en het aantal draaiuren dat de pompmotor in een lager toerental mag draaien, kan wel 20% tot 50% op energiekosten worden bespaard.

Een bijkomend voordeel is dat de frequentieregelaar de levensduur van de elektromotor gunstig beïnvloedt, enerzijds dankzij de verminderde belasting op interne onderdelen, anderzijds door de veel lagere aanloopstroom bij opstarten van de pomp.

De frequentieregelaar kan, indien er plaats is, in een bestaande besturingskast worden geplaatst of in een nabij opgestelde nieuwe besturingskast.

Al met al verdient een frequentieregelaar zich binnen vijf jaar terug, afhankelijk van het aantal draaiuren van de pomp.