Wat is poedercoaten?
Geplaatst op 29 januari 2021

Wat is poedercoaten?

Poedercoaten is het aanbrengen van een laag poeder op een product door middel van een elektrisch geladen poeder spuitpistool. Dit poederspuitpistool kan zowel handmatig of automatisch worden bediend. De poederlaag op het product wordt in een oven in 15-18 minuten gesmolten waardoor het poeder als een egale laag uithardt. De oven heeft gemiddeld een temperatuur van 180°C. Metalen voorwerpen zijn de meest voorkomende toepassingen van poedercoaten, maar het is ook geschikt voor glas, plastic, MDF en keramiek.

De voordelen van poedercoaten

Poedercoaten zorgt voor een laag die goed bestand is tegen krassen, slijtage en weersinvloeden. Een poedercoating is daarom ook uitermate geschikt voor buitentoepassingen. Poedercoaten biedt een duurzame bescherming voor stalen producten en is daarnaast bestendig tegen veel verschillende chemicaliën. Bij poedercoaten wordt geen gebruik gemaakt van oplosmiddelen waardoor het een milieuvriendelijke manier van oppervlaktebehandeling is. Daarnaast is het een hele efficiënte manier van coaten. Het poeder dat niet op het product komt is namelijk gemakkelijk terug te winnen en te hergebruiken. Een ander voordeel is dat poedercoatings verkrijgbaar zijn in veel kleuren, glansgraden en effecten.

De nadelen van poedercoaten

Poedercoaten vereist naast de hierboven genoemde oven ook een poedercabine met afzuigsysteem. Die cabine bepaalt de maximale productafmetingen van het te coaten product, waardoor niet alle afmetingen mogelijk zijn. Een ander nadeel van poedercoaten is dat de producten hittebestendig moeten zijn tot minimaal 180°C en ze elektrisch geleidend moeten zijn. Een laatste nadeel is dat het wisselen van kleuren lang kan duren, tenzij er gebruik wordt gemaakt van een snelkleurwisselcabine.

De onderdelen van een poedercoatinstallatie

Meer weten over poedercoatinstallaties? Bekijk dan de onderdelen pagina. Voor veel transportsystemen in onze installaties werken wij samen met Kewesta GmbH waarvoor wij de Nederlandse vertegenwoordiging voeren. Meer informatie hierover vindt u op de website van Kewesta Nederland.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van poedercoaten?