• Home
  • Blog
  • Transportsystemen optimaal vernieuwen
Transportsystemen optimaal vernieuwen
Geplaatst op 23 december 2021

Transportsystemen optimaal vernieuwen

Transportsystemen zijn veelzijdig inzetbare transportmiddelen welke producten op een eenvoudige en betrouwbare wijze door alle procesdelen, zoals voorbehandelingstunnels, drogers, ovens en poedercabines voeren. Door een optimale transportkettingdeling zijn enorme rendementen te halen ten aanzien van het productierendement. Bij een transportsysteem hangt het productierendement nauw samen met de kettingdeling en de deling van lasthangers, welke aan de transportketting zijn gemonteerd. Kan bijvoorbeeld elke 500mm een product aan de transportketting gehangen worden, terwijl het product zelf een lengte heeft van 200mm, dan heeft de transportketting een laag productierendement van slechts 40%.

Wanneer elke 250mm een product kan worden opgehangen, wordt de capaciteit verdubbeld en is het rendement 80%.Hierdoor kan de transportsnelheid met 50% verlaagd worden, om hetzelfde rendement te behalen. Hierdoor kunnen de voorbehandeling, droger en oven half zo lang gebouwd worden, wat een enorme plaatsbesparing oplevert in de fabriek en tevens een forse energiebesparing. Door de compacte bouw van de voorbehandelingstunnel, droger en oven zijn de aanschafkosten een stuk lager.

Kettingdeling is bepalend

Bovengenoemd voorbeeld laat zien dat een optimaal gekozen transportketting grote invloed heeft op de totale coatinginstallatie. Wanneer een transportsysteem toe is aan vervanging om wat voor reden dan ook, zijn in dit geval de voorbehandeling, droger en oven bepalend voor de transportsnelheid, welke hetzelfde moet zijn als die het was voordat het transportsysteem werd vernieuwd.

Het Kewesta 55NnF transportsysteem

Dankzij het nieuwe Kewesta 55NnF transportsysteem kunnen flexibele kettingdelingen gerealiseerd worden, varïërend van 100mm tot 500mm repeterend. Op deze manier kunnen bestaande coatinginstallaties optimaal voorzien worden van een nieuwe transportketting welke voorziet in een hoog productierendement. Bij het selecteren van een nieuw transportsysteem is het dus raadzaam om goed te kijken of producten dichter op elkaar gehangen kunnen worden. Bij een 20% reductie van de productafstanden tussen producten, hoort een capaciteitsvergroting van 20%. 

Het Kewesta 55NnF transportsysteem maakt, net als het standaard 55Nn systeem, gebruik van de zeer gewichtsarme maar robuuste 55Nn transportketting. Doordat er minder gewicht aan transportketting wordt opgewarmd in de droger en in de oven, wordt er minder warmte-energie mee naar buiten getransporteerd vanuit de droger en oven. Hierdoor kan bespaard worden op de stookkosten van drogers en ovens.


Is uw transportsysteem aan vervanging toe, heeft u vragen over uw transportsysteem of wilt u graag weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op en we vertellen u graag meer.