• Home
  • Blog
  • Transportsystemen: de verbindende schakel
Keweste kettingtransporteur Emotech
Geplaatst op 8 januari 2021

Transportsystemen: de verbindende schakel

Het transportsysteem van een installatie is een zeer belangrijk onderdeel, het is namelijk de verbindende schakel tussen alle verschillende onderdelen van een installatie. Om een installatie op de meest effectieve manier te laten functioneren is een deugdelijk transportsysteem noodzakelijk. 

Een transportsysteem kiezen

Een keuze maken voor een type transportsysteem is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de personele bezetting, de afmetingen en het gewicht van het product en de productiecapaciteit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen aangedreven en niet-aangedreven transportsystemen. Voor de aangedreven transportsystemen, zoals de overhead conveyor en de Power & Free transportsystemen werken wij samen met onze duitse partner Kewesta GmbH. Kewesta staat bekend om haar robuuste ontwerpen, duurzaamheid, betrouwbaarheid en bovenal feilloze werking. Om een juiste keuze te maken uit de verschillende transportsystemen, van handmatig tot volledig PLC gestuurd, kunt u op ons advies rekenen. Wij vertellen u graag meer over welke transportsystemen er zijn.

Monorailsysteem

Dit systeem is een niet-aangedreven transportsysteem. Door middel van loopwielen worden producten door het transportsysteem bewogen. Het monorailsysteem is flexibel in te richten door de diverse componenten die kunnen worden opgenomen in het transportsysteem. Zo kunnen er wissels in Y-vorm en T-vorm worden gemonteerd, maar ook draaischijven of een hef- en daalstation behoren tot de mogelijkheden. Rijdende buffers bieden daarnaast veel flexibiliteit binnen het transportsysteem, omdat meerdere producten op die manier tegelijkertijd in dwarsrichting kunnen worden getransporteerd. Hierdoor kunnen producten snel worden gekoppeld aan een (vaste) rail in de richting van de poedercabine, de kameroven of de wachtbuffers. 

De Overhead Conveyor

Ook wel bekend als een kettingtransporteur, is het meest toegepaste transportsysteem. Dit transportsysteem bestaat uit een eindeloze ketting, die zowel als drager en aandrijving dient voor de te transporteren producten. Deze ketting transporteert de producten door alle onderdelen van de poedercoat- of natlakinstallatie. Aangezien dit transportsysteem een constante transportsnelheid heeft dient er, als dit systeem in bedrijf is, continue te worden opgehangen en afgehaald. Voor dit aangedreven transportsysteem werkt Emotech B.V. samen met Kewesta GmbH. Kewesta GmbH. staat bekend om de degelijkheid en robuustheid van haar transportsystemen. 

Power & Free transportsystemen

Dit transportsysteem bestaat uit twee verschillende onderdelen, namelijk het aangedreven gedeelte en het free gedeelte. Dat laatste onderdeel is een gedeelte waar loopwagens in vrijlopen. De bovenliggende ketting in het powerprofiel voert de producten die aan de loopwagens hangen mee door het systeem. Bij dit transportsysteem belast het productgewicht de ketting een stuk minder, waardoor dit systeem heel goed zware gewichten kan dragen. Ook bij dit transportsysteem is het mogelijk om verschillende wissels, stoppers en wachtbuffers te installeren. Een voordeel hiervan is dat dit transportsysteem heel flexibel is. Alle wachttijden van het product, bijvoorbeeld de wachttijd in een droger, oven of buffer, kunnen worden ingevoerd op het touchpanel van de schakelkast. Ook voor dit systeem werkt Emotech B.V. samen met haar duitse partner Kewesta GmbH.

Inverted transportsysteem

Dit transportsysteem is flink aan het stijgen in populariteit. Het unieke aan dit transportsysteem is dat hier geen producten aan worden gehangen, maar ze in plaats daarvan erop worden gezet. De producten worden op het systeem gezet alvorens het inverted transportsysteem de producten door de spuitcabine en de oven voert. Het is mogelijk om dit systeem geleverd te krijgen inclusief opzet spindels, die ervoor zorgen dat de producten in de spuitcabine worden geroteerd zodat alle hoeken en randen van de producten goed bereikt kunnen worden door de spuitpistolen. Dit transportsysteem wordt geleverd met baanafschermingsplaten zodat de transportbaansleuf helemaal is afgedicht. Daardoor kan er tijdens het hele proces niets in de ketting terecht komen en blijft die te allen tijde volledig beschermd. 

Wilt u informatie ontvangen over wat Emotech voor u kan betekenen op het gebied van transportsystemen of volledige installaties?