• Home
  • Blog
  • Onderdelen van installaties: Voorbehandelingsinstallaties
Voorbehandeling poedercoatinstallatie Emotech
Geplaatst op 26 februari 2021

Onderdelen van installaties: Voorbehandelingsinstallaties

Een poedercoat- of natlakinstallatie bestaat uit een aantal onderdelen. Al deze onderdelen zijn nodig tijdens een bepaalde stap in het coatingproces. De eerste schakel in het proces is het ophangen van de producten aan de transportbaan. De tweede schakel is het voorbehandelen van de producten. Daar vertellen we in deze blog meer over. 


Het voorbehandelen van producten

Tijdens het voorbehandelen worden de te coaten producten eerst gereinigd. Tijdens het reinigingsproces worden de producten ontvet en voorzien van een beschermende laag. Deze laag beschermt ten eerste tegen corrosie en biedt tevens de basis voor een goede hechting van de uiteindelijke laklaag. Er zijn verschillende soorten voorbehandelingsinstallaties, Emotech levert de volgende vijf soorten: 

1. Handmatig bediende reinigingscabines

Bij dit type voorbehandeling optie is alleen het reinigen zelf een handmatige actie. De toe- en afvoerstromen van proces vloeistoffen gebeurt vrijwel volledig automatisch. Deze reinigingscabine biedt veel flexibiliteit, vooral als deze cabine wordt gebruikt als aanvulling op uw huidige handbediende coatinginstallatie. Door de slimme terugvoer van restwater naar de vloeistoftank voor hergebruik wordt er bespaard op het waterverbruik. 

2. Automatisch werkende reinigingscabines

Dit type voorbehandeling heeft een aangedreven sproei-inrichting met meerdere sproeikransen die heen en weer gaan langs het product dat wordt voorbehandeld. Ook bij deze reinigingscabine wordt het restwater opgevangen en teruggevoerd naar de corresponderende vloeistoftank zodat de vloeistof kan worden hergebruikt. 

3. Doorloop voorbehandelingstunnels

Emotech heeft jarenlange ervaring in het ontwerpen en plaatsen van roestvrijstalen doorloop voorbehandelingstunnels. Afhankelijk van de producten en het reinigingsproces bepalen de doorloop voorbehandelingstunnels een groot deel van het ontwerp van de volledige coatinginstallatie. De reden hiervoor is dat de lengte van de doorlopende voorbehandelingstunnels aanzienlijk veel ruimte inneemt. Het grote voordeel van dit type voorbehandelingstunnel is dat een continu productieproces hier uitstekend mogelijk is. De producten lopen opeenvolgend door de voorbehandelingstunnels heen, waardoor een hoge output van de installatie wordt bereikt. De installatie wordt van hoogwaardige staalsoorten gebouwd waardoor deze, afhankelijk van de toe te passen reinigingsvloeistoffen, decennia lang meegaat. Ook de vloeistofpompen zijn zo ontworpen dat ze jarenlang vrijwel onderhoudsvrij meegaan. 

4. Badenreeksen

Deze voorbehandelingsmethode bestaat uit achter elkaar geplaatste baden die gevuld zijn met procesvloeistoffen. De producten worden vaak met behulp van een bovenloopkraan in de reinigingsvloeistoffen gedoopt. De producten blijven een bepaalde tijd in het bad en worden vervolgens weer uit het bad getakeld om daarna uit te lekken boven het bad. Bij deze vorm van voorbehandeling kan de bovenloopkraan bediend worden door een operator of automatisch door middel van een PLC besturing. 

5. Kamer voorbehandelingsinstallaties

Bij dit type voorbehandelingsinstallatie worden de producten in één of meerdere afgesloten kamers gereinigd, waarbij de producten tijdens het reinigingsproces stilstaan en sproeiers de reinigingsvloeistof op het product spuiten. De producten worden van kamer naar kamer getransporteerd met een automatische transfer boven de kamervoorbehandelingstunnel. De kamers worden afgesloten door middel van pneumatisch bediende schuifdeuren.

Wilt u weten welke van deze voorbehandelingsinstallaties het beste bij uw productieproces past? Neem contact met ons op en wij voorzien u graag van een vrijblijvend advies. 

Wist u dat wij ook service en onderhoud aan bestaande installaties doen?