• Home
  • Blog
  • Onderdelen van installaties: Drogers
Emotech onderdelen van installaties drogers
Geplaatst op 13 juli 2021

Onderdelen van installaties: Drogers

Nadat producten een reinigingsproces hebben ondergaan met vloeistoffen, dienen ze gedroogd te worden. Dit kan in diverse types drogers en droogkamers die de producten actief drogen. Ook worden droogkamers ingezet bij het drogen na een natlakproces. In dit blogartikel vertellen we meer over de verschillende types drogers.


Op welke temperatuur worden de producten gedroogd?

De temperatuur waarop producten gedroogd worden na het reinigingsproces is doorgaans ca. 100 tot 120°C. De warme lucht wordt over het product gecirculeerd waardoor het gelijkmatig droogt. Voor deze manier van drogen wordt vaak gebruik gemaakt van een ventilatorgasbrander. Ook kunnen er diverse verwarmingsbronnen worden toegepast, zoals bijvoorbeeld elektrische verwarmingselementen. 

Welke verschillende drogers zijn er?

Emotech levert gewoonlijk drie verschillende typen drogers, namelijk trogdrogers, droogkamers, doorloopdrogers en omkeerdrogers.

Trogdrogers

De trogdroger is onderdeel van het uitgebreide leveringspakket van Emotech. Een trogdroger wordt verwarmd door middel van een gasbrander of elektrische verwarmingselementen. De trogdroger wordt vaak toegepast aan het einde van de badenreeks waarbij de bovenloopkraan het product in de droger zet. De trogdroger wordt vervolgens met een schuifdeksel geheel afgesloten.

Droogkamers

Droogkamers bouwen wij op maat voor een installatie. Ze zijn vooral geschikt voor het drogen van producten na het natlakproces. Bij droogkamers wordt aan de hand van elektrische verwarmingselementen warme lucht (ca. 50-60°C) middels luchtroosters door de droogkamer over het te drogen product gevoerd.

Doorloopdrogers

Bij doorloopdrogers gaat het te drogen product aan de ene kant van de droger naar binnen en verlaat hij de droger weer via de andere kant. Hierdoor is een doorloopdroger relatief lang. Een doorloopdroger maakt vaak gebruik van een ventilatorgasbrander en is direct gestookt, dat wil zeggen dat de vlam van de gasbrander rechtstreeks in de vlampijp wordt geblazen in plaats van in een warmtewisselaar, wat vaak het geval is bij een moffeloven.

Omkeerdrogers

Wanneer een fabriekshal niet erg lang is maar wel breed kan ervoor gekozen worden om te werken met een omkeerdroger. Bij de omkeerdroger is de in- en uitloop van het product aan dezelfde zijde van de droger. Verder werkt deze hetzelfde als de doorloopdroger.

Emotech onderdelen van installaties drogers

Wilt u weten welke van deze drogers het beste bij uw productieproces past? Neem contact met ons op en wij voorzien u graag van een vrijblijvend advies.