• Home
  • Blog
  • Onderdelen van installaties: Afzuiging
Poedercabine Afzuiging Afzuigfilter Cycloon
Geplaatst op 10 augustus 2021
Onderdelen van installaties: Afzuiging

Onderdelen van installaties: Afzuiging

Om een goed en veilig werkklimaat te creëren in de fabriekshal is een goede afzuiging van poedercabines belangrijk.

Een te hoge concentratie poeder in- en rondom de poedercabine kan leiden tot stofexplosies. Daarom is het essentieel om te zorgen voor een goed poederafzuigsysteem in de vorm van een afzuigfilter, eventueel gekoppeld met een cycloon.

Hoe een afzuigfilter en een cycloon werken leest u in het onderstaande artikel.

Waarom is een afzuigfilter belangrijk

Wanneer poeder op het product wordt gespoten in een poedercabine komt overspray vrij, oftewel poeder wat niet op het product terechtkomt, maar als een wolk in de poedercabine achterblijft. Deze poederwolk kan een risico vormen in verband met explosiegevaar. Door aan de poedercabine een afzuigfilter te koppelen, wordt overspray direct uit de poedercabine gezogen. Het afgezogen poeder wordt opgevangen in filterpatronen welke zich in het poederfilter bevinden. Het poeder blijft achter in de filterpatronen en de schone, gefilterde lucht wordt terug in de fabriekshal geblazen. Door middel van een op het filter gebouwd persluchtsysteem kunnen de filterpatronen periodiek worden schoon geblazen, net zolang totdat de filterpatronen uiteindelijk vervangen dienen te worden.

Milieubewust en kostenbesparing door gebruik van een cycloon

Door tussen de poedercabine en het afzuigfilter een cycloon te plaatsen kan de afgezogen overspray teruggewonnen worden, met een rendement tot wel 97%. Het cycloon haalt met z’n speciale conische vorm het poeder uit de afgezogen lucht. Het onder in het cycloon opgevangen poeder kan opnieuw gebruikt worden en maakt het cycloon daarmee een milieubewuste investering en levert een aanzienlijke besparing op in de overheadkosten.

Meer informatie over afzuigfilters en cyclonen?

Wilt u graag weten welk afzuigfilter en cycloon het beste bij uw productieproces past? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en we vertellen u alles over de mogelijkheden.

Service en onderhoud

Wist u dat wij ook service en onderhoud aan bestaande coatinginstallaties doen?