• Home
  • Blog
  • Kooistra Poedercoating Drachten gaat groen!
Kooistra Poedercoating Drachten gaat groen!
Geplaatst op 16 november 2020

100% Elektrische poedercoatinstallatie voor Kooistra Drachten

Kooistra Poedercoating uit Drachten is een echt familiebedrijf en is een zogenaamde looncoater en poedercoat diverse producten voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers. Naast twee bestaande poedercoatinstallaties, gebouwd door Emotech te Enschede, werd door Emotech medio 2019 in opdracht van Kooistra een volledig elektrisch werkende poedercoatinstallatie geplaatst. Onlangs werd de laatste hand gelegd aan het plaatsen van 432 zonnepanelen á 340Wp (totaal 146.880 Wp) op het fabrieksdak van de productiehal. De zonnepanelen leveren de stroom voor deze poedercoatinstallatie, waarmee Kooistra als één van de eerste in Nederland beschikt over een geheel gasloos werkende poedercoatinstallatie.


Afb. 1 Afsluitbare poedercoatruimte met bodemafzuiging


Afb. 2 Door zonnepanelen gevoede elektrische kameroven met pneumatisch werkende schuifdeuren

“Met deze gasloze poedercoatinstallatie kunnen we de CO2 uitstoot enorm reduceren. Daardoor hebben we een SDE subsidie toegewezen gekregen, waarmee we konden investeren in zonnepanelen op ons fabrieksdak”, aldus Emma Kooistra, mede-eigenaar van het bedrijf.

Het poedercoaten gebeurt in een volledig afsluitbare poedercabine, gevolgd door een afgesloten bufferruimte, voordat de producten de elektrische kameroven in worden getransporteerd. Daardoor kan Kooistra Poedercoating in bijna alle gevallen doen aan de kwaliteitsvraag van hun klanten.

“Wij krijgen steeds vaker de vraag van onze klanten welke maatregelen wij hebben getroffen om zo milieuvriendelijk mogelijk te kunnen produceren. Nu wij vol trots kunnen melden dat wij volledig elektrisch kunnen poedercoaten, gevoed door onze zonnepanelen, krijgen we veel enthousiaste reacties. Dankzij het slimme ontwerp van Emotech uit Enschede kunnen we tevens stofvrij poedercoaten, wat een absolute plus is voor de kwaliteit van het door ons geleverde werk”, vertelt Mark Kooistra.

Begin 2021 wordt begonnen met de plaatsing van nog eens meer dan 400 zonnepanelen, waarmee ook andere elektrische verbruikers, zoals machines, ook met duurzame energie gevoed kunnen worden.


Afb. 3 Fase 1 van het plaatsen van zonnepanelen op het fabrieksdak