• Home
  • Blog
  • Energiebesparing op ovens: vervanging van hoog-laag branders naar modulerende gasbranders
Energiebesparing op ovens: vervanging van hoog-laag branders naar modulerende gasbranders
Geplaatst op 22 september 2023

Energiebesparing op ovens: vervanging van hoog-laag branders naar modulerende gasbranders

Bij bestaande, vaak oudere, drogers en moffelovens worden nog hoog-laag gasbranders toegepast voor de verwarming. Deze gasbranders werken volgens het principe dat wanneer de warmtevraag hoog is, bijvoorbeeld bij een eerste opstart ’s ochtends of bij een 100% bezettingsgraad van de droger/oven, de gasbrander zijn volle vermogen zal geven (stand “hoog”). Bij het bereiken van de gewenste ingestelde temperatuur zal de brander naar schakelen naar stand “laag”, waarbij een minimale hoeveelheid gas wordt verbruikt. Er is echter geen tussenstand mogelijk tussen de hoge en lage stand.

Door de ventilatorgasbrander te vervangen door een modulerende gasbrander kan deze brander modulerend werken, d.w.z. dat er een regelbereik gecreëerd wordt tussen het minimaal en maximaal beschikbare vermogen. Dankzij de temperatuursensor in de droger/oven, in combinatie met een temperatuurregelaar, regelt de gasbrander de benodigde hoeveelheid warmte, afhankelijk van de bezettingsgraad van de droger/oven.

Dankzij de modulerende werking van de gasbrander kan aanzienlijk bespaard worden op de energiekosten omdat niet steeds hoeft worden geschakeld naar het volle vermogen. Bijna elk type droger of oven kan worden uitgerust met een modulerende gasbrander, waarbij met name bij grotere vermogens een modulerende gasbrander een effectief kostenbesparende oplossing is.

Wij blijven ons inzetten voor het bieden van energiebesparende oplossingen voor industriële verwarmingsbehoeften. Wilt u meer weten over hoe onze modulerende ventilatorgasbranders uw bedrijf kunnen helpen, neem dan contact met ons op voor meer informatie.